Photo by cottonbro studio

Comunicarea investiţiilor. Best Practices

Uneori, ȋntr-o tranzacţie de fuziuni și achiziţii, comunicarea rămȃne ultima pe lista priorităţilor. Tranzacţiile pot dura luni de zile, de la discuţiile iniţiale la due diligence și term sheet, la closing. Uneori, semnarea se face la ore tȃrzii sau ȋn weekend sau de Crăciun. La final, toata lumea e epuizată, (ideal) mulţumită și ultimul lucru pe listă e să se apuce să scrie un comunicat de presă, post-semnare.

Cheia pentru un anunţ reușit? Pregătirea temeinică.

Un anunţ este de succes atunci cand comunicarea a facut parte din negociere și din acordul final, adică atunci cȃnd cumpăratorul, vȃnzătorul și adviserii au discutat și au decis cu mult ȋnainte de semnare felul în care va fi prezentată tranzacţia în atenţia opiniei publice.

Cȃteva puncte importante care se stabilesc ȋnainte de semnare și care trebuie luate ȋn calcul la redactarea unui anunţ de M&A:

1. Conținutul comunicatului
Ce informații poate să includă anunțul? Care sunt elementele esențiale ce trebuie transmise pentru a asigura înțelegerea corectă a tranzacției de către public și media?

Cum prezentăm companiile?

Cine va fi citat?

Menţionăm adviserii? Dacă nu, vor da comunicat separat? Cȃnd?

2. Suma investiției
Se va dezvălui suma investiției sau acest aspect ramane nedezvăluit? Ideal, cifra tranzactiei este anunţată. Presa iubește cifrele, iar cȃnd vorbim de cȃteva milioane de euro, atunci acoperirea media va fi semnificativ mai mare atunci cȃnd se anunţȋ suma tranzactiei faţă de cazurile ȋn care aceasta rămȃne confidenţială.

Decizia poate afecta și modul în care investiția este percepută și interpretată de către piață.

3. Comunicat de presă comun sau individual
Fiecare parte emite cȃte un comunicat de presă sau se va redacta un comunicat comun, aprobat de părțile implicate?

Un comunicat comun presupune mai multa munca, ȋnsă transmite un mesaj puternic pieței de coeziune și unitate.


4.  Momentul
Cine face anunțul și când va face acest lucru?

Cine trimite comunicatul primul?

Sunt cazuri ȋn care ȋn presă apare un prim comunicat trimis de cumpărator, cu titlul specific: “X a achiziţionat compania Y”, urmat la cateva minute de alte știri generate de comunicatul de presă al vȃnzătorului “Compania Y a fost achiziţionată de X”. Unele redacţii, atunci cȃnd le parvine un al doilea comunicat, ba chiar și un al treilea, updatează știrea iniţială cu detaliile primite de la comunicatele următoare. Dar de cele mai multe ori, o publicaţie are o știre, altă publicaţie altă știre și aproape nimeni nu are tabloul complet.

Nu există raspunsuri bune sau proaste, doar decizii mai mult sau mai puţin cȃntărite. Comunicarea nu trebuie să fie doar o formalitate în procesul de M&A, ci un instrument strategic care să aducă valoare și încredere în fiecare etapă a tranzacției. Iar fiecare din acești pași trebuie făcuţi conștient, deciziile cȃntărite cu atenţie, pentru că ele pot să “make or break a deal”, cel puţin ȋn ochii opiniei publice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *